Question

Can't seem to run pbuilder correctly

Subject: Having trouble running pbuilder Brief description of how DigitalOcean can help you: No pbuilder command seems to work aside form ‘pbuilder’ / ‘sudo pbuilder’ (as desktop user). If I invoke ‘pbuilder create’ nothing happens, no output at all, pbuilder doesn’t even kick off to show any errors at all. I tried an strace, but am still trying to parse the output. All these commands work fine on a local Debian 8 VM, as well as a SteamOS test machine.

strace: http://sprunge.us/UdaF

Seems as if anything beyond ‘pbuilder --help’ does not produce any output text on the CLI at all*. From experience, even if you leave out tons of options, and just bark at at pbuilder to do ‘pbuilder create’ it will flash a few lines, even if the directories it needs are not there, basetgz not there, keyring missing, and so on.

Please help DO Community, you’re my only hope (ba dum crash).

-PK


Submit an answer

This textbox defaults to using Markdown to format your answer.

You can type !ref in this text area to quickly search our full set of tutorials, documentation & marketplace offerings and insert the link!

Sign In or Sign Up to Answer

These answers are provided by our Community. If you find them useful, show some love by clicking the heart. If you run into issues leave a comment, or add your own answer to help others.

Want to learn more? Join the DigitalOcean Community!

Join our DigitalOcean community of over a million developers for free! Get help and share knowledge in Q&A, subscribe to topics of interest, and get courses and tools that will help you grow as a developer and scale your project or business.

Issue is with this chunk of code:

        # root partition on SteamOS is very small, divert paths
        STEAMOS_CHECK=$(uname -a | grep -i "steamos")
        
        if [ "${STEAMOS_CHECK}" != "" ]; then

            BASETGZ="$HOME/pbuilder/$DIST-$ARCH-base.tgz"
            APTCACHEHARDLINK=no
            APTCACHE="$HOME/pbuilder/$DIST/aptcache/"
            BUILDPLACE="$HOME/pbuilder/build"

        fi

I know I’m talking to myself, but it helps I guess :P

Ok, confirmed it’s an issue with .pbuilderrc, a recent change I may have made to segment pathing for SteamOS (default low 10GB root partition, so I path to $HOME). How embarrassing @.@