Question

How do I setup SMTP on a Discourse Droplet ?

Just installed the Discourse droplet, changed the root password, and followed the prompts. I was asked for SMTP information and thought it was as simple as using the default, adding my email address, and be done with it. However, emails are not being sent.

Is there another step that I missed?


Submit an answer

This textbox defaults to using Markdown to format your answer.

You can type !ref in this text area to quickly search our full set of tutorials, documentation & marketplace offerings and insert the link!

Sign In or Sign Up to Answer

These answers are provided by our Community. If you find them useful, show some love by clicking the heart. If you run into issues leave a comment, or add your own answer to help others.

Want to learn more? Join the DigitalOcean Community!

Join our DigitalOcean community of over a million developers for free! Get help and share knowledge in Q&A, subscribe to topics of interest, and get courses and tools that will help you grow as a developer and scale your project or business.

Hi, I’m also having difficulty getting the registration email to work for the admin account.

I’m using Zoho as my email provider. I have successfully configured DKIM and SPF. The production.log file shows this where the email address is a valid address.

Sent mail to testemailaddress@mydomain.net (1449.1ms) Job exception: end of file reached

Any suggestions? I read through the questions and answers in https://meta.discourse.org/t/troubleshooting-email-on-a-new-discourse-install/16326 without luck. Here is a snippet of app.yml.

DISCOURSE_DEVELOPER_EMAILS: 'testemailaddress@mydomain.net'

## TODO: The SMTP mail server used to validate new accounts and send notifications
DISCOURSE_SMTP_ADDRESS: smtp.zoho.com
DISCOURSE_SMTP_PORT: 587
DISCOURSE_SMTP_USER_NAME: testemailaddress@mydomain.net
DISCOURSE_SMTP_PASSWORD: "longpasswordforaboveusername"
#DISCOURSE_SMTP_ENABLE_START_TLS: true # (optional, default true)

I have the same problem. I’ve almost completed the Discourse setup, but I can’t log in and complete the process because the confirmation email never sends. My mail server (and web host) are 1and1. I used app.yml to change the port from 587 to 25, as advised on another forum post, but that didn’t work. Does anyone have a fix for this? I’m blocked.

app.yml
cd /var/discourse
./launcher rebuild app