Question

Jetty Timeout Problem When Serving Images

Hi,

I’m running a Spring MVC app served by an embedded Jetty server on Ubuntu 14.04. I also have a MySql server running. I have added swap space to prevent out-of-memory errors according to this tutorial: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-add-swap-on-ubuntu-14-04

The droplet is the 5 USD/mo one with 512MB RAM, 1 core, 20 GB SSD. Performance is actually quite nice overall, but looking at the logs there are some hickups occasionally:

java.io.IOException: java.util.concurrent.TimeoutException: Idle timeout expired: 300000/300000 ms

This exception is only thrown for images; such as “images/lowres/a.jpg”, “images/lowres/b.jpg” and so on.

This error occurs almost exclusively on a page which serves 15 images, each of size about 35KB, so roughly 0.5MB.

What happens is that either all images load nicely in about 700-900 ms or 1-5 images are not loading, and these then proceed to time out, thus throwing the above IOException after 300000 ms (5 mintues).

I want to understand what is happening here, and how to fix it. Feedback is very much appreciated!

Just realized it would be a good idea to monitor the memory usage of my droplet to see if this is possibly a memory issue

Thanks!

Show comments

Submit an answer

This textbox defaults to using Markdown to format your answer.

You can type !ref in this text area to quickly search our full set of tutorials, documentation & marketplace offerings and insert the link!

Sign In or Sign Up to Answer

These answers are provided by our Community. If you find them useful, show some love by clicking the heart. If you run into issues leave a comment, or add your own answer to help others.

Want to learn more? Join the DigitalOcean Community!

Join our DigitalOcean community of over a million developers for free! Get help and share knowledge in Q&A, subscribe to topics of interest, and get courses and tools that will help you grow as a developer and scale your project or business.

Upgrading Jetty version from 9.2.2.v20140723 to 9.2.10.v20150310 fixed the issue!