Question

Wordpress Registration Email Not Sending

  • Posted on February 17, 2015
  • fvinAsked by fvin

Hello everyone.

I opened registration to visitors in one of my wordpress websites and registration is not working properly.

I just tried “Lost Password?” function and it gave me this error:

“The e-mail could not be sent. Possible reason: your host may have disabled the mail() function.”

My server is Ubuntu 12.04; LEMP - running on nginx.

Is there a way to fix this problem without messing up?

I appreciate your help. Thanks,

Show comments

Submit an answer

This textbox defaults to using Markdown to format your answer.

You can type !ref in this text area to quickly search our full set of tutorials, documentation & marketplace offerings and insert the link!

Sign In or Sign Up to Answer

These answers are provided by our Community. If you find them useful, show some love by clicking the heart. If you run into issues leave a comment, or add your own answer to help others.

Want to learn more? Join the DigitalOcean Community!

Join our DigitalOcean community of over a million developers for free! Get help and share knowledge in Q&A, subscribe to topics of interest, and get courses and tools that will help you grow as a developer and scale your project or business.

if you install sendmail, as ryan mentioned, be sure to do:

sudo apt-get install sendmail

and then configure sendmail(just choose the defaults)

sudo sendmailconfig

reboot

Perfect! Thanks @sierracircle

I tested this option and the result on this page: /wp-login.php?action=lostpassword is:

An error occurred.

Sorry, the page you are looking for is currently unavailable.
Please try again later.

If you are the system administrator of this resource then you should check the error log for details.

Looking in the config log the following info appears:

2015/06/26 10:44:35 [error] 3595#0: *8 upstream timed out (110: Connection timed out) while reading response header from upstream, client: 92.247.239.168, server: dekoration.haus, request: "POST /wp-login.php?action=lostpassword HTTP/1.1", upstream: "fastcgi://unix:/var/run/php5-fpm.sock", host: "46.101.255.114", referrer: "http://46.101.255.114/wp-login.php?action=lostpassword"


2015/06/26 10:45:21 [error] 3595#0: *3 upstream timed out (110: Connection timed out) while reading response header from upstream, client: 92.247.239.168, server: dekoration.haus, request: "POST /wp-login.php?action=lostpassword HTTP/1.1", upstream: "fastcgi://unix:/var/run/php5-fpm.sock", host: "46.101.255.114", referrer: "http://46.101.255.114/wp-login.php?action=lostpassword"

UPDATE: This tread helped me find out how to deal with this error problem: https://www.digitalocean.com/community/questions/sendmail-is-slow-to-send-mail